Frida Nilsson Keramik

Jag arbetar i huvudsak med drejade bruksföremål i stengodslera. Enkla, vackra vardagsföremål är målet med mitt skapande. 

Jag lägger stor vikt vid att varje kopp som drejas får en tunn kant som är behaglig att lägga läppen mot och dricka ur. Kanske blir koppen jag har gjort favoriten i ditt köksskåp? Hänkeln, örat på koppen, är gjord för hand. Framdragen ur en klös av lera, och sedan satt på plats. 

Du kan ana spår efter mina händer i varje steg av tillverkningen – små detaljer och avtryck som vittnar om att det har varit en mänsklig hand med hela vägen, från lerklump till färdig kopp. Alla produkter är handdrejade av mig, i min verkstad i en tålig stengodslera. Godset är högbränt och vattentätt.

UTBILDNING och ARBETE:
1997–1999 Grebbestads Folkhögskola, Drejutbildning fokus på drejning och vedbränning.
1999–2002 utbildade jag mig vid Capellagården, Carl Malmstens skola för gestaltande arbete på Öland. Keramisk formgivning.
2003 arbetade jag på Capellagården som lärarassistent på keramiken och startade samtidigt upp mitt eget företag inom keramik.
Efter åren på Öland flyttade jag söderut igen, till Höganäs, för att arbeta på Höganäs Saltglaserat med produktion av saltglaserat stengods.
2012–2015 Keramiskt center, Höganäs. Ledde kurser i keramik och ansvarade för kursverksamheten och keramikverkstaden.
2016–2018 Höganäsgruppen, Höganäs. Ansvar för produktionen, tillverkning av handgjord keramik.
2019– och framåt. Arbetar i egen verkstad med formgivning och tillverkning av drejad keramik med fokus på det dukade bordet. Samarbetar med företag som efterfrågar handgjorda, unika keramikföremål i mindre serier.